Лечение с грозде

Лечението с грозде или Ампелотерапията,е дял от плодолечението като болният се възползва от лечебните сили на гроздето. Какво лекува и как протича гроздолечението?
Гроздето е плод, познат още от древността. Лечебните му сили са доказани с години практика и днес то влиза в списъка със суперплодове за супер здраве. Причината е, че сочният плод съдържа цяла палитра от полезни за здравето съставки. Редовното хапване на грозде ще ви зареди със значително количество витамини А и С. Ще снабдите тялото и с разнообразни минерали – желязо, калий, калций, фосфор, цинк. В гроздето се съдържат още бета каротин, антиоксиданти, целулоза. Препоръчително е да го хапвате с ципата и семената, защото от тях черпите фибри.
Ампелотерапията е алтернативен метод в медицината, който лекува не само, че лекува редица заболявания, но и подобрява цялостно здравето на човек. Гроздолечението се отразява добре на паметта, подобрява функциите на черния дроб и работата на храносмилателната система, действа положително на щитовидната жлеза и подсилва имунната система, тъй като гроздето има антибактериален и антивирусен ефект.
Благодарение на целулозата в състава на гроздето, плодът се отразява добре на перисталтиката на червата, като по този начин помага и за изхвърлянето на токсини от организма. Гроздето ускорява и процеса на обновяване на клетките и забавя този на стареене, затова често се използва и в козметиката.
Лекари препоръчват ампелотерапията при лечение на артрит, анемия, бронхит, затлъстяване, кожни проблеми (като екзема и акне), мигрена, маточни инфекции, подагра, хемороиди. Сокът от грозде лекува също дразнене в стомаха, а самият плод е силен диуретик, затова се използва срещу запек. Последните години лекари започнаха да прилагат ампелотерапията и като част от лечението на туморни образувания, срещу рак на гърдата и на дебелото черво.
Безспорно обаче гроздолечението оказва най-голям ефект върху здравето на сърцето. С ампелотерапия балансирате кръвното налягане и укрепвате стените на кръвоносните съдове. В гроздовите зърна се съдържат вещества, които намаляват натрупването на плака по артериите, понижават нивата на вредния холестерол и по този начин предпазват от образуване на кръвни съсиреци. Гроздовият сок намалява риска от инфаркт и заболявания на сърдечно-съдовата система. Учени от Уисконсин са установили, че ампелотерапията има 66% повече ефективност в сравнение с консумацията на вино.
Обикновено гроздолечението трае между 2 и 3 месеца, иначе няма силен и дълготраен ефект. Гроздето може да се консумира както на зърна, така и под формата на гроздов сок, смути или стафиди. Препоръчително е плодът да не е минавал през някаква термична обработка, защото иначе губите от здравословните му качества.
Специалистите твърдят, че тъмните сортове имат по-силни качества в сравнение със светлите. Грозде се хапва минимум три пъти дневно, а количеството зависи от конкретния пациент и проблема, с който се бори.
При ампелотерапията трябва да се сведе до минимум консумацията на месо, яйца, сирене, зеле и бира. Бъдете подготвени, че гроздолечението може да усили апетита ви.
9 окт 2013
1532

Подобни новини