Полезният слънчоглед

Много хора обичат да чоплят слънчогледови семки, но се тревожат за фигурата си
Учените съветват да се консумира по 30 грама ядки пет пъти седмично. Слънчогледът е препоръчителен при високо кръвно налягане и дори намалява нивата на “лошия” холестерол. Слънчогледовите семки са полезни, защото са богати на ненаситени мастни киселини – линолова и олеинова. Тези съставки помага за формирането на “добрия” холестерол и това ги прави подходящи при сърдечно-съдови заболявания и хипертония. Хората с високо кръвно налягане могат да консумират орехи, бадеми, тиквени семки, зърнени храни, риба, риба, плодове и зеленчуци.
Слънчогледовите семки са богати на магнезий, който стимулира ензимите, които помагат на организма да използва енергията от храната. Магнезият спомага и за нормализирането на кръвното налягане, телесната температура и киселинно-алкалния баланс.
Слънчогледът е източник на витамин Б, което го прави изключително ценен. Витамин Р пък е отлично средство за профилактика на рак и някои други сериозни заболявания. Слънчогледовите семки съдържат белтъчини, които имат висока биологична стойност, освен тях съдържат и много други хранителни вещества. Слънчогледът се смила лесно, противно на общоприетите схващания, и се усвоява бързо от организма.
Изключително важно е съхранението на слънчогледа. Той трябва да се държи на сухо и хладно място, далеч от влагата.
24 окт 2011
1434

Подобни новини