Тестове за антитела

Положителен резултат от изследване за антитела не може да предостави каквато и да е информация за момента на заразяване и не може да изключи протичаща понастоящем инфекция.
Тази информация относно използването на изследвания за антитела за SARS-CoV-2 в контекста на цифровите Covid сертификати на ЕС бе публикувана в технически доклад на Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC) и Съвместният изследователски център.
До заключенията се стигна през месец май. Те продължават да бъдат валидни и не са настъпили каквито и да е съществени промени в научните доказателства.
Въз основа на насоките от Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията не се планира промяна в Регламента за цифровия Covid сертификат на ЕС.
Данните за наличие или неналичие на антитела се използват предимно при научни изследвания (сероепидемиологични изследвания) на населението, отколкото за индивидуална диагностика на случаи на Covid-19.
Откриването и количественото определяне на антителата не могат да се използват като пряк показател за защитен имунитет.
Положителен резултат от изследване за антитела може да бъде доказателство за инфекция в миналото, но не е абсолютно доказателство, че дадено лице не е заразно и/или е защитено срещу нова инфекция и не може да предава вируса на други.
До момента не е известно какви нива на антителата могат да ни защитят срещу повторна инфекция.
Възможно е лица, които са преболедували, да не дадат положителен резултат при серологични изследвания (за продължителен период).
Освен това не всички антитела, индуцирани от инфекция със SARS-CoV-2, неутрализират ефективно вируса и предлагат защита.
С изследванията за антитела не може да се определи моментът на заразяването.
Възможно е скоро след положителен резултат от изследване за антитела да се окаже, че такива не могат да бъдат открити.
Настоящите системи за изследване на антитела не са валидирани спрямо новите варианти.
Пациенти, които са получили една доза ваксина, могат да развият антитела, подобни на наличните при преболедували пациенти, и тази категория би представлявала „погрешно положителни резултати“.
Резултатите от тест за антитела нямат обособен стандарт за сравнение в световен мащаб.
Липсата на “достатъчно научни доказателства” е причината Европейската комисия да не предвижда предприемането на действия по издаване на сертификат. Независимо дали той да е въз основа на бързи антигенни тестове на такива за антитела.
28 окт 2021
130

Подобни новини