Защитният ефект на флавоноидите

Консумацията на горски плодове всяка седмица може да намали риска от развитие на Паркинсон с 1/4.
При проучване е установено, че хората, чиито хранителен режим е богат на флавоноиди, съдържащи се в горските плодове, ябълки, чай и червено вино, са по-малко застрашени от невродегенеративното заболяване, отколкото тези, които ги консумират рядко.
Учени от Харвардския университет и Университета на Източна Англия проследяват 130 хил. мъже и жени в продължение на 20 години. За този период 800 от тях развиват болест на Паркинсон.
След анализ на фактори, свързани с начина на живот, хранителен режим и други, изследователите заключават, че участниците, които консумират най-много флавоноиди, са 40% по-малко застрашени от развитие на Паркинсон, отколкото консумиращите най-малко.
Участниците, които хапват поне веднъж седмично горски плодове, са с 25% по-нисък риск от заболяването.
Смята се, че флавоноидите имат защитен ефект срещу увреждания, свързани с процесите на стареене, намалят риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и някои видове рак.
Това е първото проучване при хора, което показва, че флавоноидите могат да защитават и мозъчните клетки. Според констатациите на учените антоцианините, подклас на флавоноидите, имат невропротективно действие.
Учените все пак отбелязват, че резултатите трябва да бъдат потвърдени от други големи епидемиологични проучвания и клинични изпитвания.
9 апр 2012
1159

Подобни новини